Költségmegtakarítás 50% támogatással

Napelem 50% támogatással
Napelem 50% támogatással

Az energia árak kifizetése minden családnak fontos, ráadásul várhatóan ezek a költségek egyre jobban fognak emelkedni. Az egyik legmeghatározóbb energia az elektromos áram. Nagyon úgy tűnik, hogy egyre nagyobb szerepet kap az életünkben, hiszen ezzel működnek a háztartási eszközök nagy része – hűtő, mosógép, világitás, tv, számítógép – és az autók fejlesztése is ebbe az irányba halad.

Ha függetlenedni akarunk az elektromos szolgáltatóktól, akkor érdemes napelemet szerelni a háztetőkre. Ezek a napelemek elektromos áramot termelnek, de csak akkor , ha süt a nap. A legnagyobb probléma, hogy gyakran akkor van szükségünk az áramra, ha éppen nem süt a nap, pl este. Erre több megoldás is létezik, pl. szigetüzemben saját akkumulátor, ami elraktározza az energiát, és később tudjuk kivenni belőle. Ennél kicsit jobb megoldás, ha az áramszolgáltatóval kötünk szerződést, amely során a napelemmel megtermelt és fel nem használt energiát a szolgáltató átveszi, majd később amikor szükségünk van rá, akkor visszakapjuk. Ez a szaldó elszámolás, amiben évente egy alkalommal van rendezve a termelés-fogyasztás. Érdemes megfelelően méretezett napelemrendszert vásárolni, mert a fel nem használt energiát nagyon alacsony áron fizeti ki az áramszolgáltató.

Melyik szolgáltatót érdemes választani? Saját magam legalább 8 telepítő cégtől kértem árajánlatot, és meglepő eredményre jutottam. Mivel a napelemrendszer kiépítése nagyobb beruházás, ezért érdemes megbízható(nak tűnő) céget választani. Találtam több olyan nagynevű céget, aki nagyon magas áron, erőszakos értékesítési eszközökkel dolgozott, de hónapokkal a törvényes határidőt követően sem adta le a mérlegét. Azt is gondolom, hogy azok a cégek,akik csak a saját maguk által forgalamzott eszközöket ajánlják, azok nem biztos, hogy a legjobb minőséget biztosítják. Jobb márkák napelem területen az CanadianSolar, QCell, stb, míg az inverter terülten a Fronius, Huawei stb.

Pár szó a garanciáról. Mivel a napelem-rendszer megtérülése közel 10 év, ezért fontos olyan céget találni, aki tíz év , vagy még több idő múlva is tud foglalkozni az általa értékesített rendszerrel. Számtalan meghibásodási lehetőség van, ezért kell ezzel a kérdéssel foglalkozni.

Nálam az EON nyert, mert az árai összehasonlíthatóak voltak másokkal, alig magasabbak és a garanciális megbízhatóság ezt tudta kompenzálni.