Kevesebb ultrahang, kiiktatott AFP-vizsgálat, szülésznők bevonás a terhesgondozásba... De mit is jelent ez a gyakorlatban és min finomítottak még februárban?

A terhesgondozási rendszert 2014. július 1-gyel egy rendelettel újraszabályozták. A változások egy részét örömmel fogadta a szakma és a kismamák is. A módosításokon idén februárban még finomítottak. Összegyűjtöttük, mit kell tudniuk a várandós kismamáknak.

A terhesgondozást problémamentes (vagy, ahogy a szabályozás fogalmaz: alacsony kockázatú) terhesség esetén szülés-nőgyógyász szakorvos vagy szülésznő végezheti, míg a magas rizikójú terhességeknél kizárólag szakorvoshoz járhat a kismama. Az újdonság tehát az volt, hogy - ha a körülmények ezt lehetővé teszik - szülésznőhöz is járhat a babát váró anyuka. 

Más a helyzet a magas kockázatú terhességeknél. Magas rizikót jelent többek között az édesanya kora, amennyiben 40 éves kor feletti vagy 18 évesnél fiatalabb, de természetesen számos betegséget is meghatároz az orvosi protokoll azokra az esetekre, amikor az orvosi gondozás jöhet csak szóba a terhesség alatt. 

A terhesség megállapítása ugyanakkor továbbra is a szülész-nőgyógyász feladata maradt. Az ezzel és a gondozással kapcsolatos történéseket a kismama gondozási könyvében kell vezetni az őt gondozó szakembernek. A kismamákat tájékoztatni kell a kötelező vizsgálatokról, s bár a korábbi verzióban az szerepelt, hogy a térítéses vizsgálatokról is, utóbbi végül kikerült a szabályozásból. A kismamát arról is tájékoztatnia kell a terhességet megállapító orvosnak, hogy amennyiben problémamentes a terhessége, szülésznőt is választhat a gondozás idejére. 

A gondozásba is bevont szülésznők önállóan végezhetik például a magzati szívműködés vizsgálatát, a tapintásos vizsgálatokat, valamint a vizelet-, vérnyomás- és vércukorvizsgálatokat. 

A terhesgondozásban főleg dokumentálási szabályok változtak még a tavalyi szabályozáshoz képest február közepétől. Így a felelős személynek (orvos, szülésznő) írásban kell tájékoztatni a gondozást végző védőnőt a történésekről. A védőnőnek a terhesgondozási könyvben rögzíteni kell a szakorvosi lelet alapján a terhességi hét meghatározását, illetve a rizikó-besorolást, valamint a gondozásra területileg kötelezett szolgáltató nevét címét és a 34. hétig a gyermekorvos nevét, elérhetőségét is.

 

Forrás: http://www.csaladhalo.hu