A terhesgondozás mellett a pénzügyi ellátások terén is történt változás - 2015. január 1-től a TGYÁS (azaz terhességi gyermekágyi segély) új elnevezése: csecsemőgondozási díj. Mit kell tudni a CSED-ről?

A CSED (volt TGYÁS) körüli információk útvesztőjében nem könnyű eligazodni. Összefoglaljuk a leglényegesebb tudnivalókat, amelyek az előzetes kalkulációhoz és az igénylés megtervezéséhez jól jöhetnek.

A legfontosabb: mikor, meddig és kinek jár?

A csecsemőgondozási díj lényegében a szülési szabadság idejére jár, amely megkezdhető a szülész-nőgyógyász által megállapított, várható szülési időpont előtti 4 hét bármely napján, de legkésőbb a szülés napján. Időtartama 24 hét, az utolsó napja a szüléstől számított 168. nap. (Ezt a dátumot érdemes jól bevésni a naptárba, hisz idejében intézni kell a következő ellátást, a gyedet.)

Az kaphat CSED-et, aki a szülés előtti 2 évben legalább 365 napig biztosított volt (nem muszáj folyamatosan!), és még a biztosítás időtartama alatt szül, vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül, vagy a 42 napon túl, de baleseti táppénz ideje alatt, vagy annak megszűnését követő 28 napon belül.

A 365 napba beszámítandó a rehabilitációs járadék vagy ellátás, a legalább 1 évnyi közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény idejéből maximum 180 nap, valamint a baleseti táppénz, a CSED és a GYED (de diplomás GYED nem).

Nemcsak az édesanya lehet jogosult a CSED-re, a vérszerinti apa is, feltéve, ha az anya egészségügyi okokból nincs már a gyermekkel egy háztartásban. (A lehetséges jogosultak körébe tartozik többek között az örökbefogadó szülő is.) Ami még rendkívül fontos, hogy a csecsemőgondozási díj ideje alatt nem lehet dolgozni, keresőtevékenységet folytatni. Ha nem teljes jövedelmet kap az igénylő, abban az esetben csak a kieső jövedelem rész után jár a CSED.

A cikk további része:http://www.babaszoba.hu/articles/baba/Csecsemogondozasi_dij_CSED_2015?aid=20150215052256

Forrás: http://www.csaladhalo.hu