A „Kedves Ferenc pápa!” című kötet februárban jelent meg angol nyelven a Loyola Press kiadónál; május 15-én a New York Times bestsellerlistáján az ötödik helyen áll a gyerekkönyvek között.

A Loyola Press amerikai jezsuita kiadó gondozásában megjelenő kötetet, mely a New York Times bestsellerlistáján az ötödik helyen áll jelenleg a gyerekeknek szóló képeskönyvek kategóriájában, így mutatja be maga a kiadó:

„A gyerekeknek ugyanúgy vannak kérdéseik és küzdelmeik, mint a felnőtteknek, ritkán adatik azonban alkalom arra, hogy aggodalmaikat szóvá tehessék, és feltehessék a szívüket nyomó nehéz kérdéseket. A »Kedves Ferenc pápa!« című kötetben a Szentatya megadja nekik ezt az esélyt, és egyenes válaszaival is kifejezi, milyen nagyra értékeli a gyerekek kérdéseinek mélységét. Némelyik kérdés vicces, némelyik nagyon is komoly. Némelyiktől szép csendben megszakad a szíved. De mindegyik kérdést gyermekek tették fel, akik valamennyien megérdemlik, hogy ismerhessék és érezhessék Isten feltétel nélküli szeretetét.”

Antonio Spadaro jezsuita szerzetes, a La Civiltá Cattolica folyóirat főszerkesztője az IN Network alább látható videójában – mely a gyerekek vatikáni látogatása alkalmával készült – többek között azt a reményét fejezte ki, hogy a kötet nagy hatást gyakorol majd a felnőttekre csakúgy, mint a gyerekekre, hisz a gyerekek által megfogalmazott kérdések sok esetben egészen mélyek, gyakran komoly teológiai témákat érintenek.

Példaként felidézte az egyik gyermek kérdését: „Szereted Jézust?” Spadaro atya elmondta, mennyire szíven ütötte a kérdés, és milyen fantasztikus választ adott rá Ferenc pápa: „Nem tudom, de az biztos, hogy ő szeret engem...”

„Hogyan járt Jézus a vízen?” „A rossz embereknek is vannak őrangyalaik?” „Miért veszekednek a szüleink?” – ehhez hasonló kérdéseket tettek föl a világ különböző részeiből származó gyerekek a pápának; kérdéseik és rajzaik, valamint Ferenc pápa válaszai találhatók a kötetben, amely az első pápa által írott gyerekkönyv a történelemben.

 

A Kedves Ferenc pápa! című rendhagyó kötet ötlete az amerikai Loyola Press kiadó munkatársaitól származik, akik összegyűjtötték és továbbították a pápának a világ egyes részein jezsuita intézményekben élő vagy tanuló gyerekek leveleit – mondta a magyar nyelvű kiadás márciusi megjelenésekor az MTI-nek Bartók Tibor, a Jezsuita Kiadó főszerkesztője.

A 259 levél a világ 26 országából 14 nyelven érkezett a legkülönbözőbb életkörülmények, jezsuita iskolák, kollégiumok falai vagy éppen menekülttáborok kerítései között élő, eltérő korú gyerekektől. A leveleket Antonio Spadaro jezsuita szerzetes vitte el Ferenc pápának, aki a gyerekek leveleit olvasgatva állítólag így reagált: „Ezek ám a kemény kérdések!”

A kötetbe végül harminc kérdés – a hozzájuk tartozó rajzokkal – és Ferenc pápa ezekre adott válaszai kerültek be.

Bartók Tibor kitért arra, hogy az olyan gyerekesnek tűnő vagy személyes kérdések mellett, mint például hogy szeretett-e Ferenc pápa táncolni, vagy hogy „miért olyan nagy a sapkája”, nagyon komoly kérdéseket is feltettek a gyerekek. Példaként emelte ki egy Fülöp-szigeteki kislány levelét, aki arra volt kíváncsi, hogy miért veszekednek a szülei.

Hozzátette, hogy nehéz, a hitre vonatkozó problémák is előkerülnek a könyvben: egy tízéves szingapúri kisfiú például azt szeretné megérteni, „miért teremtett meg bennünket Isten, ha tudta, hogy bűnt fogunk elkövetni ellene”.

A gyerekeket valóban izgatják az olyan kérdések, hogy miért van éhezés, erőszak vagy háború, Ferenc pápa pedig igyekszik nagyon őszintén és reálisan válaszolni a „kisgyerekek nagy kérdéseire” – fogalmazott Bartók Tibor.

Forrás: Loyola Press; MTI / Magyar Kurír