Az Új Ember kiadványként megjelenő Gyermekáldás természetesen című könyv – egy, a gyermektelenség esetén ajánlható, erkölcsileg elfogadható módszerről, – a NaProtechnológiáról szól.

A könyvbemutató helyszíne: Szent István bazilika, Mária terem (1051 Bp. Szent István tér 1., bejárat a Bajcsy-Zsilinszky út felől)
Időpontja: 2017. november 30., 16.30


A könyv ajánlóját Veres András püspök írta, majd a bevezetőben a NaProTechnológia történetét olvashatjuk a Humanae Vitae-től napjainkig. Ezt követően két neves, NaProTechnológiában jártas lengyel orvossal folytatott beszélgetés olvasható, és az egyik magyar oktató is megszólal. Beszél a NaProTechnologiáról, a Creighton módszerről és arról, hogy ő miért döntött úgy, hogy megtanulja a módszert.
A könyv másik felében olyan sikertörténeteket írt le a szerző, amelyekben házaspárok a NaProTechnológia segítségével váltak szülőkké. Vannak, akik sikertelen lombikkezelés után döntöttek a NaPro mellett, vannak olyanok, akik mesterséges módszert ki sem próbálták, és vannak olyanok, akik örökbe akartak fogadni gyerekeket, majd a NaProTechnologiának köszönhetően született gyermekük.

 

A NaProTechnológiáról részletesebben

A NaProTechnológia egy, a katolikusok számára is elfogadható megoldás gyermektelenség esetén. A meddőséget nem diagnózisnak, hanem tünetnek tekinti, a hangsúlyt a helyes diagnosztikára és a hatékony gyógyításra helyezi. Maga a szó a Natural Procreation (természetes nemzés) kifejezés összevonásából származik, és nagyjából le is fedi, hogy miről van szó. A módszert használó párok ugyanis természetes módon, házasélet során lesznek várandósak. Még a legreménytelenebbnek tartott esetek is, pedig semmi olyat nem használnak, aminek az orvostudomány ne lenne már régóta birtokában.

A NaProTechnológia alapja egy hatékony, standardizált családtervezési módszer, melyet ma Creighton módszerként ismerünk. A módszer keretében a Creighton oktatók először megtanítják a nőket, illetve a párokat arra, hogy szervezetük termékenységre vonatozó biológiai jelzéseit értelmezzék és, hogy azokat precíz és szabályozott módon egy táblázatba följegyezzék. A ciklustáblázat fontos diagnosztikai eszköz a NaProTechnológia módszereiben jártas orvosnak.

A NaProTechnológia újdonsága abban áll, hogy az orvosi kezelések időzítettek, figyelembe veszik a női ciklus egyediségét, vagyis minden páciensnek megvan a maga diagnózisa és a kezelése is személyre szabott. A kezelés célja a termékenységi ciklus egészséges állapotának és az optimális termékenységi potenciálnak a visszaállítása. Ugyanakkor a NaProTechnológia alkalmaz gyógyszereket és az orvosi beavatkozások legmodernebb formáit is. Az alkalmazott gyógyszerek jelentős része ismert és alkalmazott egyéb meddőségi kezelésekben is, de a ciklus táblázat segítségével való precíz időzítés és a kezelés monitorozása egyedi a NaProTechnológiában.

Forrás: Termékenyvagy.hu