A Frankel Leó úti Irgalmasrendi Kórházban új épületszárny épült, ahol létrehozták a kórházon belül a Keresztény Családi Centrumot.
Az országos területi ellátással bíró Budai Irgalmasrendi Kórházban (BIK) működő Keresztény Családi Centrum célja, hogy segítséget nyújtson a családalapításban, és az ezzel kapcsolatban felmerülő problémák orvoslásában. A Centrum természetesen nyitva áll minden házaspár, párkapcsolatban élő, illetve egyedülálló nő és férfi, továbbá serdülőkorban lévő fiatal nő és férfi előtt, aki egyetért a BIK szemléletével és elveivel. A teljes ellátás az OEP által finanszírozott.
 
Az egyedi szemléletű Centrum az elmúlt hónapok során hatalmas fejlesztésen ment át: ősztől XXI. századi elvárásoknak megfelelő minőségű szakrendelők, vizsgálók, műtők, orvosi eszközök és kiváló szakemberek várnak mindenkit.
 
Országosan is egyedülálló az a szemléletmód, ahogy a hozzájuk forduló betegekkel foglalkoznak. A mai egészségügyi gyakorlatban a beteg felkeres egy szakorvost, majd szükség esetén a következő szakterületen is a páciens jelenik meg – már leletekkel, diagnózisokkal, beutalókkal a kezében. A Keresztény Családi Centrumban ezzel szemben egy jól képzett koordinációs kolléga az alapvető egészségügyi kérdések mellett már első alkalommal annak okát is végigbeszéli a pácienssel, amiért felkereste az intézményt, majd az elmondottak alapján beutalja az összes szükséges vizsgálatra. Az eredményeket a koordinátor segítségével az érintett szakorvosok közösen elemzik ki, és együtt határozzák meg a további szükséges lépéseket, ami alapján a koordinátor leszervezi a vizsgálati időpontokat is. Így nem a páciensnek magának kell felkutatni a szakorvosokat, beutalóért sorban állni a háziorvosnál és nem kell hívogatni a rendelőket külön-külön a vizsgálati időpontért, illetve a leletekért. Mint Dr. Reiter József, a Budai Irgalmasrendi Kórház főigazgatója elmondta, az utóbbi hónapok során kormányzati támogatással széles körű orvosi eszközbeszerzés valósult meg a családi centrumban: az urológiai-andrológiai, a nőgyógyászati, a sebészeti, az orvosi laboratórium, a radiológiai osztályok gyógyító munkájának minőségét segítő eszközök beszállítása és beüzemelése is megvalósult. De új, kényelmes és ergonomikus kialakítású ágyakat is beszereztek, sőt, ezek a motorral ellátott ágyak a friss műtétek utáni felállást segítő funkcióval is rendelkeznek.
 
– A beszerzett orvosi eszközök többek között azt a célt is szolgálják, hogy feltárás nélkül, azaz kis kimenetű sebbel legyenek elvégezhetőek a sebészeti beavatkozások – emelte ki a főigazgató. – A 4K felbontású kamerával beavatkozást végző orvos a műtéti helyszínt tökéletesen tudja kontrollálni, sokkal pontosabb beavatkozás végezhető ezáltal. Határozottan kijelenthetjük, hogy ezek az orvosi eszközök a jelenleg a piacon beszerezhető legmodernebb és legszínvonalasabb készülékek, amelyeknek köszönhetően a műtéti beavatkozások rendkívül széles palettáját tudják orvosaink elvégezni. A centrum életre hívása a kórházunkban korábban nem végzett terhesgondozás megvalósítását is szükségessé tette: az ennek megvalósításához szükséges CTG- és ultrahanggépek beszerzése is részét képezte a nyári beruházásnak. A legmodernebb nőgyógyászati szoftverekkel ellátott 3D-s és 4D-s utolsó generációs ultrahangkészülékekkel már nagyon korai genetikai szűrővizsgálatok végezhetőek – emelte ki Dr. Reiter József.
 
 
Forrás: Budai Polgár