A rendezők becslése szerint kétmillió olasz polgár találkozott a római Circo Maximo területén január 30-án, kérve az azonos neműek házasságára vonatkozó, Cirina politikus nevéhez fűződő törvénytervezet azonnali visszavonását, mely kitárná a kaput a béranyaság és az örökbefogadás előtt is.

 

 Az olasz parlament a napokban szavazásra bocsátotta azt a törvényt, amely az azonos nemű párokat is törvényesen teljes jogú családként ismerné el Olaszországban. A törvénytervezet elleni azonnali fellépésre már hónapok óta civil szervezetek alakultak. A békés tüntetésen több mint két millió polgár kérte a törvényjavaslat azonnali visszavonását.

A Family Day néven indult civil kezdeményezést az Olasz Püspöki Kar (CEI) támogatásáról biztosította. Angelo Bagnasco bíboros, a CEI elnöke több alkalommal is bátorította a családokat, hogy ne féljenek harcolni a család szépségéért, méltóságáért. A megmozduláson számos katolikus mozgalom képviseltette magát, jelen voltak a Neokatekumenális Út tagjai, a Fokoláre mozgalom, a Comunione Liberazione, valamint sok más egyházi szervezet. A téren megjelentek a zsidó közösség tagjai is. Riccardo Di Segni római főrabbi levélben köszöntötte az összegyűlteket, és biztosította őket arról, hogy közösen küzdenek zsidók és katolikusok ebben a nemes harcban. Az olasz politikai élet számos tagja jelen volt a tömegben, figyelemmel hallgatva a civil szervezetek és a felszólalók szavait.

A transzparenseken ezek a feliratok voltak olvashatók, ezeket skandálta a tömeg: „A házasság csak egy nő és egy férfi között lehetséges, és minden gyermeknek joga van egy anyához és egy apához”; „Az Isten által alkotott természet rendjét nem lehet törvénykezéssel megváltoztatni”.

A felszólalók között voltak: Mario Gandolfini bresciai agysebész, a Védjük meg gyermekeinket nevű szervezet alapítója; Mario Adinolfi, a La Croce című katolikus napilap igazgatója; Toni Brandi, a Pro Vita életvédő szervezet vezetője; Costanza Miriano újságíró; Jacopo Koghe, a Manif Pour Tous Italia szervezet elnöke. A számos külföldi meghívott között jelen volt Frivaldszky Edit, az Apa, Anya,Gyerekek nevű nemzetközi szervezet elnöke.

Frivaldszky Edit a helyszínen kérdésünkre elmondta: az általa vezetett nemzetközi kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió értéknek ismerje el a család intézményét, és egy minden országra érvényes definícióval határozza meg azt. Az Európai Bizottság tavaly decemberben regisztrálta kérésüket, amelyet már önmagában nagy sikernek tekintenek. A következő cél az lesz, hogy egy éven belül digitális és papír formátumban összesen egy millió aláírást gyűjtsenek össze. A szervezet által benyújtott kérelem úgy határozza meg a családot, mint egy nő és egy férfi közötti köteléket. Arról a tényről soha nem feledkezhetünk meg, hogy minden gyereknek van egy anyja és egy apja, még akkor is, ha netán az életben változások állnak be a család összetételében. Kezdeményezésünk azért fontos, mert gyakran tapasztaljuk azt, hogy egyes európai érdekcsoportok megpróbálják befolyásolni, saját érdekeik szerint manipulálni a család fogalmát.

Azért jöttem el ma ide, mert fontosnak tartom, hogy mi európai polgárok érezzük azt, hogy közösségben vagyunk. Erre a megszámlálhatatlan, végeláthatatlan tömegre tekintve azt gondolom, hogy az olasz társadalomban is sokan vannak még akik ugyanezen értékeket vallják, és hűségesen ragaszkodnak hozzá, de sajnos nem biztos, hogy a politika meghallgatja szavukat – mondta beszédében Frivaldszky Edit. – Kezdeményezésünk legfontosabb motívuma, hogy segítsünk az embereknek véleményt formálni, hogy hidak lehessünk az intézmények és a hétköznapi emberek között. Hogy olyan fórum lehessünk, ahol az emberek elmondhatják véleményüket.  

Soha ne feledjük, hogy az Egyházban mindannyian egy család vagyunk. Az embervédelemben és a családvédelemben is egy családnak kell lennünk és egymást bátorítanunk. Azt hiszem, hogy azért is katolikusnak mondhatjuk magunkat, mert a világot a maga összességében, egyetemességében szemléljük. Mai döntéseinknek komoly kihatása lesz a jövő nemzedékére, gyermekeink életére. Meg kell mutatnunk értékeinket, a férfi és a nő kölcsönösen kiegészítő szerepét és a család szépségét, amely a fenntartható társadalom alapja – biztatott a Apa, Anya,Gyerekek szervezet elnöke, majd beszéde végén bátorította az olaszokat és minden európai polgárt, hogy lássák el kézjegyükkel akár papír, akár digitális formában az Európai Uniónak benyújtott kérvényüket, hiszen egy év alatt egy millió aláírásra van szükség.

Rajtunk áll a minket követő generációk és gyermekeink jövője – hangsúlyozta Frivaldszky Edit.

Forrás: Magyar kurír