A pécsi családreferatúra házaspárjai és a plébánosok osztották meg gondolataikat egymással munkájuk örömeiről, nehézségeiről december 12-én a püspöki palotában.


A Pécsi Egyházmegye referatúrái 2012 őszén alakultak. A családreferatúra a Pasztorális Helynökségen belül működik, vezetője Bacsmai László esperes-plébános. A referatúra főállású munkatársa Szanyóné Lóki Gabriella, aki a szervezet munkáját koordinálja, programokat, táborokat szervez, valamint segít a plébánosoknak abban, hogy családcsoportok alakuljanak a plébániákon. A referatúra önkéntes munkatársai között vannak papok és házaspárok egyaránt.
A négy éve alakult családreferatúra munkatársait kötetlen beszélgetésre hívta Udvardy György pécsi megyéspüspök a pasztorális terv írásos változatának megjelenése előtt. A találkozón a résztvevők megosztották egymással a családpasztorációs munka örömeit, nehézségeit.

A referatúra küldetése, hogy a plébániákon segítse a családos közösségek megalakulását, működését; a családcsoportoknak módszertani segítséget nyújt a találkozókhoz a bevált gyakorlatok és tapasztalatok átadásával; emellett vezetőképző tanfolyamot indít olyan pároknak, akik lakóhelyükön szeretnének megalakítani a plébániához kötődő csoportokat.

Keresik azokat a kitörési pontokat, ahol meg lehet szólítani, el lehet érni családokat, házaspárokat. Ilyen területnek látják az egyházmegyében működő katolikus iskolákat, valamint a hittanórákat.

Fontos a plébániákon élő papok támogatása, hogy merjenek bizalommal fordulni a párok és családok felé, illetve a családokat és házaspárokat is arra biztatják, hogy merjenek és akarjanak az egyház élő tagjaivá válni.

A családreferatúrának vannak állandó programjai: családtábort szerveznek, együtt mennek a családok búcsújára, valamint a Házasság Hetének rendezvényein is aktívan részt vesznek. Míg korábban csak Pécsen szerveztek programokat a Házasság Hetében, 2016-ban Szekszárd és Dombóvár is csatlakozott, a 2017-es rendezvénysorozatba pedig Dunaföldvárt is bevonják.

A családpasztoráció nem rétegekhez szól, hanem mindenkit érint. A referatúra munkatársainak célja, hogy a gyerekektől a nagyszülőkig a család minden tagját megszólítsák. Az életvezetési tanácsok mellett fontos, hogy a házaspárok megértsék: a házasság az ember természetén nyugvó szentség, amely Isten szívének legmélyébe vezet bennünket.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert / Magyar Kurír