El kell ismerni a nők szerepét – írta a pápa a Garda-tónál tartott családfesztiválra

Bátor stratégiákkal kell támogatni a család intézményét, hiszen a társadalom gazdasági fellendülése a családból indul ki: ezt állapította meg Ferenc pápa üzenetében, amelyet a Garda-tónál (Riva del Garda) pénteken megrendezett családfesztiválra küldött. Az összejövetel témája „Az élet és a munka ökológiai rendszere. Női foglalkoztatás és születési ráta, jólét és gazdasági fejlődés” volt.

A pápa elismerését fejezte ki a kezdeményezésért, mely szociális, politikai és magánéleti szinten igyekszik válaszokat kidolgozni a család intézményének megerősítésére. Semmivel nem pótolható, alapvető helyet foglal el a család a társadalom és az egyház életében. Az emberiség jövője a családon keresztül vezet – állapította meg Ferenc pápa, majd hozzátette: nem elég a család fontosságát és jogait hangsúlyozni. Konkrétan meg kell határozni a család és a társadalom feladatait, főként ami a szakmai és a családi élet közötti kapcsolatot illeti. Össze kell hangolni a munkát és a magánéletet, tekintve, hogy a család feladata és felelőssége a gyermekek nevelése. Ehhez a közintézmények és a vállalatok megfelelő támogatására is szükség van. Az aggasztó demográfiai mutatók rendkívüli és bátor stratégiákat sürgetnek a család javára. Innen indulhat el az ország gazdasági fellendülése. Ebben az összefüggésben kell megoldani a fiatalok munkanélküliségének drámai problémáját is.

Ferenc pápa üzenetében nagy teret szentelt a női foglalkoztatásnak. Sok nő nem érzi megfelelően elismerve magát sem a jogok, sem a munka területén, amelyet a családban és a társdalomban végeznek. Vannak közöttük, akiket szinte agyonnyom a kötelezettségek és feladatok óriási tömege, amelyhez nem találnak sem megértésre, sem segítségre. El kell érni, hogy a nők ne kényszerüljenek gazdasági okokból túl kemény munkát és túl nehéz műszakokat vállalni, hiszen ehhez még hozzáadódik a háztartás vezetéséért és gyermekeik neveléséért való felelősségük. Ezzel szemben mindenekelőtt tekintetbe kell venni azt, hogy a nők feladatai a családi élet minden szintjén páratlan hozzájárulást jelentenek az élet és a társadalom jövője számára – hangsúlyozta végül a családfesztiválra írt üzenetében Ferenc pápa.

(gá)


A szöveg a Vatikáni Rádió honlapjáról származik