"A Paradicsomkertbe nem a lábunkkal, hanem a szívünkkel lépünk be."

Clairvauxi Szt. Bernát szavait választotta a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Munkacsoportja és a helyi szervezők szeptember 13-ára, a 2014. évi Családos Zarándoklat mottójául. Ebben az évben a Bakony szívében lévő kisváros, Zirc adott otthont a rendezvénynek.


Ezen a kora őszi szombaton a szívét megnyitva, a Jóisten kegyelmében bízva indult útnak Zircre az a közel 250 hívő lélek, aki a napok óta tartó özönvízszerű eső ellenére felkerekedett. Vendéglátó házigazdánk, Dékány Sixtus Ocist. főapát úr szentbeszédében rámutatott, hogy a zarándoklat egy kegyelmi állapot, amely egy sajátos közelség egymáshoz és Istenhez, ahol a résztvevők közösen bízzák rá magukat az Úrra.
A mottó gondolatához kapcsolódva dr. Márfi Gyula érsek úr Jézus természetszeretetéről beszélt, aki a Szentírás tanúsága szerint szintén a természetbe vonult ki imádkozni több esetben, hogy közel kerüljön az Atyához. A csodálatos természeti -, és a gyönyörűen megújult Apátság épített környezete, valamint az "édesanyák által csodálatos módon kiimádkozott isteni kegyelem" (Dékány Sixtus) következtében felragyogó napsütés mind a hitbeli elmélyülést segítették.
A többnapos esőzés következtében kialakuló sár sajnos a tervezett útvonal erdei szakaszát járhatatlanná tette a babakocsis családok számára, ezért Szakács Péter családreferens atya vezetésével rövidített útvonalon, a Kálváriát keresték fel a zarándokok. Imrefi Mór Ocist. atya elmélkedéseivel a családok közösen imádkozták végig Jézus szenvedéstörténetét.
A hitbéli elmélyülésen túl a gyermekek számára az idei évben a bakonyi betyárok támadása, ezáltal a betyárvilágba való betekintés, valamint az újra a ciszterci monostor birtokában lévő Arborétum területén zajló játékok tették élménnyé és emlékezetessé a napot.
A finom gulyásleves és a háziasszonyok süteményeinek elfogyasztása után, az Apátság, a könyvtár, a látogatóközpont, a Bakonyi Természettudományi Múzeum és az Arborétum megtekintését követően, lélekben megerősödve tértek haza a családok otthonaikba.

 

Forrás:  Családpasztoráció, Veszprém