Szent II. János Pál pápa soha nem írt önéletrajzot, de beszédeiben, írásaiban, interjúiban gyakran idézte fel életének fontosabb eseményeit. Ezekből a visszaemlékezésekből állított össze egységes kötetet Justyna Kiliańczy-Zięba, a krakkói Jagelló Egyetem adjunktusa. Az Új Ember Kiadványok sorozatának legújabb kötete a szent pápa születésének századik évfordulójára jelent meg.

 

Gary Chapman az öt szeretetnyelvről szóló könyveivel rengeteg embernek tette boldogabbá, jobbá, gördülékenyebbé és szeretetteljesebbé nemcsak a kommunikációját, hanem a kapcsolatait is. De ezek mind az emberek közötti kapcsolatokra vonatkoznak. Mi a helyzet Istennel? Vele hogyan kommunikálhatnánk eredményesen? Hogyan használhatnánk istenkapcsolatunkban az öt szeretetnyelvet? Chapman Az 5 szeretetnyelv Istenre hangolva – Aki mindig közel van című könyvének elolvasása után összefoglalom nektek, hogyan érthetjük meg jobban Istent.

Napokig hosszan tipródtam. De végül megtettem. Megmondtam a 90 felé járó szüleimnek, hogy a következő hetekben nem fogják látni az unokáikat. Meg engem se, csak ha baj van. Mintha egy darabot téptek volna ki belőlem, annyira fájt. És azóta is velem van a szorongató kérdés: jól tettem? Ha nem láthatnak minket hetekig, netán hónapokig – meddig lesz kedvük élni? De azt gondolom, ez volt a helyes döntés.

 

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatának legújabb kötetében az ismert lengyel publicista az orvostudomány etikai vonatkozásairól ír. Grzegorz Górny számtalan életből vett példán keresztül mutatja be, hogy „ez a tudomány az élet helyett egyre gyakrabban a halált szolgálja”.

 

Van-e gyógyulás az abortusz bűntudatából? Miért van ránk is szükség az élet védelmében? „Az élet napja” című egész napos konferencia előadói és a kerekasztal-beszélgetés résztvevői ezekre a kérdésekre keresték a választ május 11-én Budapesten, a Párbeszéd Házában.

Mi a kapcsolat a hormonok és az emberi méltóság között? Hogyan válik a nők egészsége politikai témává? Többek között ezekre a kérdésekre igyekezett választ adni Anna Halpine, a World Youth Alliance (Világ Ifjúsági Szövetség) alapítója a budapesti Párbeszéd Házában április 29-én tartott előadásában.

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.