A Katolikus Karitász innovatív fejlesztési modellprogramot indított azzal a céllal, hogy a nehéz anyagi helyzetben élő gyermekes családoknak anyagi, szociális és mentális segítséget nyújtson.

A Katolikus Karitász innovatív fejlesztési modellprogramot indított azzal a céllal, hogy a nehéz anyagi helyzetben élő gyermekes családoknak anyagi, szociális és mentális segítséget nyújtson olyan program által, amelyek rövidtávon segítik a család szociális helyzetét, hosszú távon pedig elősegítik a rossz szociális helyzetből való kilábalást, az anyagi stabilitás elérését.

A program keretében összesen 100 mélyszegénységben élő családnak segítünk komplex szolgáltatásokkal, anyagi támogatási formákkal annak érdekében, hogy a résztvevők pénzügyi tudatossága növekedjen, költségvetésük kiegyensúlyozottabbá váljon, megtakarítást érjenek el - ismertette Zagyva Richárd, a Karitász országos igazgatóhelyettese szeptember 26-án, a program megnyitóján. A takarékoskodás minden esetben elvárás és előfeltétele a további támogatásnak.

A Katolikus Karitász feladata a résztvevők folyamatos segítése, életük követése, motiválása. A program olyan térségekben valósul meg, ahol nagy számban élnek olyan emberek, akiknek a társadalmi felzárkóztatása szükséges. A modellprogramban résztvevő térségek Budapest XIX. kerülete és Nógrád megye.

A program része többek között egyfajta életvezetési tanácsadás, családgondozás, takarékoskodás és anyagi segítségnyújtás is. A program során 4 alkalommal sor kerül a résztvevő családok számára ismeretterjesztő foglalkozások megtartására, amely elősegíti a tudatos és költséghatékony háztartás vezetését és a takarékoskodást.

Mint a program nevében szerepel, olyan családok vehetnek részt a programban, akik képesek és „akarnak” is tenni annak érdekében, hogy életükben, szociális helyzetükben pozitív változás következzen be.

A program célja, hogy a résztvevő családok javítsanak élet és lakáskörülményeiken, tanulják az öngondoskodás folyamatát és szociális helyzetük pozitív irányba változzon meg a program során és azt követően. A mi feladatunk a résztvevők folyamatos segítése, életük követése, motiválása - mondta Zagyva Richárd. Kiemelte: a program fontos eleme a résztvevő családok takarékoskodása. A minden hónapban igazoltan takarékoskodó családok a megtakarítási időszak végén úgynevezett kiegészítő támogatást kapnak, amelynek mértéke a legnagyobb a havonta jutatott támogatások közül. A megtakarítást és a kiegészítő támogatást kizárólag a megtakarítók ingatlanjainak komfortjának javítására, állagmegóvásra vagy az alapvető életvitelhez szükséges háztartási eszköz vásárlására vagy hitel, díjelmaradás kifizetésére lehet fordítani.

A program végén energiatakarékos izzókat biztosítunk a 10 legtakarékosabb család részére, akik a takarékoskodásban, a környezettudatos háztartás kialakításában élen járnak.

A program megnyitóján Vinczek György, Kispest alpolgármestere elmondta: nagy öröm Kispest számára, hogy 50 család kapcsolódhat be e programba, kaphat hasznos tanácsokat és megtanulhatja, hogy hogyan javíthat saját élethelyzetén egy kis odafigyeléssel. Fontosnak tartotta, hogy a program a gyerekekre is fókuszál, hiszen a szülők is azért küzdenek, hogy a gyermekeiket felnevelhessék, taníttathassák, egy jobb életet biztosíthassanak nekik.

A program során tartott gyakorlati foglalkozások alatt a Karitász önkéntesei színes programokkal - kézműveskedéssel, társasjátékokkal, ügyességi játékokkal - várják a gyerekeket, ezzel is segítve a családok részvételét az oktatásokon.

Az Akarom program az EMMIi támogatásával valósul meg.

Forrás: Magyar Katolikus Karitász