1. Légy nyitott és fejlődőképes! - A házasság nem révbe érkezés, nem végcél - tudnod kell növekedni és elmélyülni a szeretetben házastársaddal.
 
2. Fogadd el házastársad másságát! - Ne ámítsd magad, hogy majd TE megváltoztatod házastársad egyik vagy másik tulajdonságát - ne akard őt saját hasonlatosságodra formálni. Ez még egy embernek sem sikerült!
 
3. A MÁSIKAT akard boldoggá tenni, ne saját boldogságodat hajszold! - "Senkinek sincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja felebarátaiért." "Szeretlek, mert vagy, mert ilyen vagy. Elfogadlak és vállallak minden pozitív és negatív tulajdonságoddal együtt egy egész életre."
Ajándékozd neki teljesen az igazi gazdagság minden forrását: a teljes figyelmedet, az idődet (ő a legfontosabb ember az életedben!).
 
4. Magaddal szemben légy következetes, társaddal szemben engedékenység! - Ne várj mindig mindent őtőle! (Se a házimunkában, se a lelkiekben!)
 
5. Házastársadat a sorban SENKI és SEMMI nem előzheti meg!! - Mindig mindenben ő legyen az első - nem a gyerekek, nem a szülők, nem a munka, nem a karrier, stb. Amikor valaki házasságot köt, el kell vágnia - és tudni kell elvágnia - a szülőkhöz kötődő szálakat!
 
6. Legyen rugalmasan kialakítva a felelősség-­meg­osz­tás! - Ki-ki képességei, természete szerint végezze a családban előkerülő tennivalókat, és eszerint tartozzon érte felelősséggel.
 
7. Legyen nyitott a család mások felé is! - A legtöbb házaspár összeborul, mint a káposztalevél. Ez nem egészséges, elszigetelődéshez, belterjes probléma-felhalmozódáshoz vezethet. Legyetek keresztény család, és vigyétek el más családokhoz is az Örömhírt!
 
8. Tiszted az életet. Fogadd örömmel a gyermekáldást! - Mondj IGEN-t az életre! Isten is IGEN-t mondott Rád! Ahol a (leendő) szülők igaz szeretettel szeretik egymást és Istent, és letették életüket-jövőjüket Isten kezébe, ott minden más - anyagi, munkaügyi, szabadidős, hobby stb. - szempont el­tör­pül. "Ami szük­sé­ges, azt megadja az Úr." A testi szeretet Isten ajándéka a számo­tokra. Gon­dol­tál már arra, hogy megköszönd Neki?
 
9. Ne feledd dicsérni társadat! - Ez a szeretet, az együttlét örömének egyik kifejezése. Ne érjen véget az udvarlás az esküvővel! Végy időnként feleségednek egy-egy szál virágot "csak úgy"! Készíts néha férjednek gyertyafényes vacsorát - csak az ő kedvéért! Nem elég egyszer, az esküvőn elmondani: "Szeretlek!" - hanem minden nap ezer jelét kell ennek adni - és néha nem árt újra és újra elmondani. Ne mondd, hogy "Úgyis tudja!", mert nem TUDNI akarja, hanem nap mint nap TAPASZTALNI!!
 
10. Legyen ünnep és lazítás is betervezve - kettesben! - "Az Úr napját szenteld meg!" A vasárnap nem arra való, hogy a férj túlórákat, fusimunkát végezzen, vagy a feleség egész nap süssön-főzzön, és a héten elmaradt házimunkát csinálja! Miből akarsz adni, ha nem töltekezel? Pár óra a mézesheteket idéző békességben, egy kellemes séta a természetben - felüdít egész hétre.
 
(Ismeretlen szerző)