Egy átlagos vasárnapi nap 24 órából áll. A 24 óra alatt rengeteg alkalmunk van eldönteni, hogy mit csináljunk egy-egy pillanatban. Rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki a napunkból. Van, aki punnyad egész nap. Van, aki délelőtt misére, istentiszteletre jár. Van, aki ebéd után Forma-1-et néz. Van, aki családot látogat. Aztán van, aki megmássza a Kékest. Bármit választhat az ember. Hogy úgy mondjam, azt csinálunk, amit akarunk.
 
Azonban minden egyes tevékenységünk, legyen az 2 órás vagy 2 másodperces, hatással van a párkapcsolatunkra is! Hiszen ha jobban belegondolunk, könnyen rájöhetünk: minden egyes szavunk, cselekedetünk és időtöltésünk - KÖZELÍT, azaz erősíti a kapcsolatunkat, vagy - LAPOSÍT, azaz unalmassá és érdektelenné teszi a kapcsolatunkat, vagy - TÁVOLÍT, azaz rombolja a kapcsolatunkat.
  • Elmegyünk a társunkkal sétálni? - Közelít.
  • Facebookozunk egész délután? - Laposít.
  • Semmibe vesszük a társunk kérését? - Távolít.
  • Dicsérjük a társunk szüleit? - Közelít.
  • Hazavisszük a munkát és dolgozunk otthon is? - Laposít.
  • Nem figyelünk a másikra beszélgetés közben? - Távolít.
A NAGY KÉRDÉS: Tettünk-e ma bármi olyat, ami közelít? Ellensúlyoztuk-e a laposító és eltávolító szavainkat, tetteinket és időtöltéseinket közelítéssel?
 
Merthogy rengeteg olyan dolgot teszünk nap mint nap, ami laposítja a kapcsolatunkat vagy eltávolít a társunktól. És ezzel nincs is semmi gond. Nem tudunk és nem is kell egész nap csak a párkapcsolatunknak élni. De van mégis valami, amire figyelni kell: Az arányokra!
 
Van egy közeli ismerősöm, aki hétköznap rengeteget dolgozik, és szinte minden hétvégén túra-kerékpározik. És ezt a felesége nagyon nehezen viseli. Merthogy a családra is kellene egy kis időt és figyelmet szentelnie hétvégenként. És azt kell mondanom, hogy a feleségének teljesen igaza van. Mert önmagában a munkavégzés és a kerékpározás a kapcsolat szempontjából laposító. És náluk felborultak az arányok! Mert a férj nem szán időt közelítő dolgokra! Ha valaki egy hideg jégkockát becsúsztat a ruhánk alá, azt nagyon nehezen viseljük el, ha már amúgy is fázunk. Ha viszont közelítő tevékenységekkel felmelegítjük a testünket, akkor az a jégkocka nem fog annyira rosszul esni. Ugyanígy egy megbántás (ami ugye "távolít") sem esik annyira rosszul, ha napközben sokat közelítettünk egymás felé, és feltöltöttük egymást szeretettel, odafigyeléssel, elismerésekkel, testi-lelki harmóniával. Elbírjuk a feszültséget! Hogy egy-egy pillanatban milyen szót, viselkedést, időtöltést választunk, az bizony csakis rajtunk múlik!
 
Bármikor, akár most azonnal dönthetünk úgy, hogy közelítünk. Kezdjük el! Közelítsünk sokat! És akkor a laposító és eltávolító szavak, tettek és időtöltések nem nyomják el a párkapcsolatunkat!
 
Forrás: Szöveg és kép - Dr. Mészáros Ádám