A Magyar Katolikus Családegyesület kétheti rendszerességgel adja közre gyermekeknek szóló katekézissorozatát, amely Ferenc pápa családoknak szóló beszédei alapján íródott. A harmadik részt olvashatják.

 

Mindnyájunknak van egy apukája. Édesapánk van, hogy megszid, és határozottan fegyelemre int bennünket. Olykor úgy tűnik, hogy túl szigorú hozzánk, de aztán el sem lehet mondani, hogy mennyire tud hiányozni nekünk, amikor távol van tőlünk.

És amikor az apa jelenléte hiányzik a családból, akkor a gyerekek élete valóban nem jó irányt vesz.

Az édesapák, – mondta Ferenc pápa – azt adják nekünk tovább, ami valóban számít az életben, vagyis a bölcs szívet. Jelenlétük egyszerre közvetít odafigyelést, kedvességet és határozottságot. Ahogyan azt az evangéliumi példabeszédből ismert édesapánál is látjuk, aki felcseperedő és otthonát elhagyó fiát, türelmes szeretettel várta haza és szíve mélyéből megbocsátott neki.

Ezért tisztelnünk, becsülnünk kell az apukánkat.

 

„Az első dolog tehát, amire szükség van: hogy az apa jelen legyen a családban”.

„Az apa álljon gyermekei mellett növekedésük folyamán: amikor játszanak, és amikor dolgoznak; amikor gondtalanok, és amikor aggódnak; amikor megnyílnak, és amikor hallgatagok; amikor bátrak, és amikor félnek; amikor hibáznak, és amikor visszatalálnak a helyes útra”.

 

A gyermekkatekézis Ferenc pápa 2015. január 28-án és 2015. február 4-én elmondott katekézisei alapján íródott, amelyek a vatikáni VI. Pál teremben tartott hagyományos szerdai általános kihallgatás keretében hangzottak el.

Fordítás: Móger-Rassay Virág/Magyar Katolikus Családegyesület

Forrás és illusztráció: Pontificium Consilium pro Familia (A Család Pápai Tanácsa)