Három, az örökbefogadás új perspektíváit megvilágító rövidfilmet mutattak be hétfőn az Együtt az Életért Egyesület gondozásában. Péter, az örökbeadott roma származású fiú története mellett megismerhetünk egy családot, ahol három Down-szindrómás kisgyermeket nevelnek és végig járhatjuk az utat a nem kívánt terhességtől az örökbe adásig egy fiatal lány szemszögéből. Az egyesület elnökét, Frivaldszky Editet kérdeztük.

– Mennyire tabu napjainkban az örökbefogadás/örökbeadás témája?

– Az örökbeadást még mindig lenézik, míg az abortuszt könnyebb útnak tartják, hiszen az egyszerűbben kivitelezhetőnek tűnik. Aki a könnyebbik út felé húz, az abortuszra megy.

Az emberek erről annyira nem beszélnek, hogy sajnos még a nyílt örökbeadás mellett is előfordul, hogy az illetőnek nem mondják meg, hogy nem vér szerinti gyermek. Nagyon fontos, hogy az örökbeadás abban a családban feltétlenül kerüljön szóba, ahol érintettek a tagok. Pszichológusok is alátámasztják, hogy erre nagyon nagy szükség van, hiszen tragédiához vezethet  az elhallgatás.

Nekem úgy tűnik, hogy az elmúlt időszakban – ha kis mértékben is – de történt előremozdulás ebben a kérdésben…

– Valóban elindult az elfogadás, főleg a nyílt örökbefogadásoknak köszönhetően. Vannak a témában olyan tabudöntögető cikkek, amik szintén hozzájárultak a társadalmi elfogadáshoz, de azt tapasztalom, hogy a roma származású gyermek örökbefogadása és a Down-szindrómás babák még mindig kemény diónak számítanak. Gyakran előfordul, hogy egy örökbe fogadható gyerekre a cigány származása miatt mondanak nemet. A társadalom pedig még mindig nehezen veszi az akadályt a Down-szindrómás emberek esetén, akiket nem „kiszűrni” kellene, hanem elfogadni.

Az egyik kisfilm éppen egy olyan családról szól, ahol Down-szindrómás gyermekeket vállaltak a nevelőszülők.

– Nagyon fontos látni, hogyan fogadják el ezeket a gyermekeket. Azt is, hogy a családnak milyen fontos szerep jut ebben, egyfajta hálóként funkcionál, amely védi és összetartja a tagokat.

(A kisfilm itt megtekinthető.)

Megtörtént eseteket dolgoz fel az az alkotás, amelyben egy fiatal nő örökbe adja a gyermekét?

– Igen, a film maga fikció, Dubinyák Réka rendezésében, de megtörtént eseteket dolgoz fel.

Hogyan jutnak el majd ezek a filmek az érintettekhez?

– Fent van a Youtube-on és a Facebook-on is, remélhetőleg ezeken a csatornákon sok ember tudja majd megnézni. Az örökbefogadás egy olyan téma, amit mindenki magában, otthon szeret rendezni, elhatározni.

Forrás: Családháló.hu

 

A kisfilmek itt megtekinthetők:

ÉN, TE, ŐK I. - Milyen lehet 28 év elteltével újra találkozni a testvérünkkel? A filmben szereplő fiatalember élete magában foglalja az örökbefogadottság és a roma származás dilemmáit. Példája előítéleteket rombol le, félelmeket old fel és sebeket gyógyít az örökbefogadó családokban. Rendezte: Dubinyák Réka

ÉN, TE, ŐK II. - A testvér szemszögével láthatjuk a mindennapokat egy olyan családban, ahol három Down-szindrómás gyermeket nevelnek. Amit mások lehetetlennek gondolnak, azt ők feladatként látják. Amitől mások félnek, azt ők átölelik. Ami másnak akadály, az nekik erőpróba. Valóban mások lennének? Rendezte: Dubinyák Réka

ÉN, TE, ŐK III. - Hogyan jut el egy kismama az örökbe adásig? Elkísérünk egy fiatal lányt ezen az úton, bemutatva a bimbózó kapcsolatból kialakuló kilátástalanságot, amiből egy kis segítséggel kiutat talál. A kízisbe jutott kismamák segítséget kérhetnek az Együtt az Életért Egyesülettől, ahol lelkisegéllyel, ha kell babakelengyével, anyaotthoni szállás szervezésével, vagy - ha nincs más megoldás - nyílt örökbefogadás előkészítésével segítünk. Rendezte: Dubinyák Réka