Tizenegy országban, köztük Magyarországon is megjelent az a könyv, amely Ferenc pápa válaszait tartalmazza gyerekek hozzá írt kérdéseire.

A gyerekeknek, a felnőttekhez hasonlóan vannak kérdéseik és küzdelmeik, de ritkán kapnak lehetőséget, hogy hangot adjanak aggodalmaiknak és feltehessék nagy kérdéseiket, melyekkel a szívük mélyén találkoznak. A Kedves Ferenc pápa! című könyvben a Szentatya megadta nekik ezt a lehetőséget.

 

 A 259 levél a világ 26 országból 14 nyelven érkezett a legkülönbözőbb életkörülmények, között élő, különböző korú gyerekektől. A leveleket Antonio Spadaro jezsuita szerzetes, a La Civilta Cattolica folyóirat főszerkesztője vitte el Ferenc pápának, aki a gyerekek leveleit olvasgatva így reagált: Ezek ám a kemény kérdések!

A most megjelent kötetbevégül harminc kérdés – a hozzájuk tartozó rajzokkal – és Ferenc pápa ezekre adott harminc válasza került be.
A gyerekesnek tűnő vagy személyes kérdések mellett, mint például hogy “Szeretett-e Ferenc pápa táncolni?”, vagy hogy “Miért olyan hosszú a sapkája?”, nagyon komoly kérdéseket is feltettek a gyerekek. Például egy Fülöp-szigeteki kislány arra volt kíváncsi, hogy miért veszekednek a szülei. Azután, nehéz, a hitre vonatkozó problémák is előkerülnek a könyvben, mint például: “Miért teremtett meg bennünket Isten, ha tudta, hogy bűnt fogunk elkövetni ellene?”, “Ha valaki soha nem tartott bűnbánatot mekkora bűnt kellett elkövetnie, hogy a pokolra kerüljön?”, “Mit csinált Isten mielőtt megteremtette a világot” ...?
 
A könyv egyszerre szívet vidámító és lelket felemelő olvasmány kicsiknek és nagyoknak.