Olyan munkakultúrára van szükség, amely legyőzi az individualizmust és mindig a személyt és a családot helyezi a középpontba – hangsúlyozta felszólalásában Vincenzo Paglia érsek, a Család Pápai Tanácsának elnöke június 30-án Rómában, a háromnapos Családfesztivál megnyitóján.

Az érsek úgy fogalmazott, a munka a személy-család-társadalom hármasába illeszkedik, ezért nem szabad elszakítani se a személytől, se pedig a családtól, mert az a társadalom szívét és az emberi kapcsolatokat rongálja.

Kétségtelen, hogy a munka döntő jelentőségű az emberi méltóság számára, viszont nem szabad bálványozni, és annak oltárán mindent feláldozni: eszményeket és családi kapcsolatokat, s egy kicsit a haza értelmét egyaránt – fejtette ki Vincenzo Paglia érsek. Azért is fontos ma családfesztivált rendezni, mert itt az emberi személy szent mivoltát ünnepeljük a gazdaság abszolút elsőségének kísértésével szemben. Túl kell lépnünk a segélyezés kultúráján és segítenünk kell a fiatalokat a munkavállalásban. Meg kell akadályozni a feketemunkát és a gyengébbek kizsákmányolását. Az érsek arra buzdított, hogy a munkakérdést helyezzék a polgári figyelem középpontjába, és a munkavállalók a válság idején se fogadjanak el embertelen körülményeket és fizetéseket, amelyek nélkülöznek minden biztonságot és törvényességet.

A Család Pápai Tanácsának elnöke több ízben idézte Ferenc pápát, különös tekintettel Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítására: a család a munkaszervezés nagy próbapadja – mondta, majd hozzátette: Munkás Szent József példájára legyünk képesek személyeket, nem pedig számokat látni a dolgozó emberekben, akik a munkájukon keresztül közreműködnek az Atya teremtő művében.

Forrás és fotó: Magyar Kurír