CitizenGO

A szülés/születés életet meghatározó élmény!

A WHO 1985 áprilisi ajánlása szerint: „minden nő számára lehetővé kell tenni, hogy az általa megválasztott szülészeti ellátásban részesüljön.”

http://www.boon.hu/2007/09/A_WHO_sz_l_szeti_aj_nl_sai.pdf

http://tavam.hu/article.php?id=337&cid=51

Számunkra, akik a kórház adta biztonságra, ugyanakkor beavatkozás mentességre, türelmes, a szülés saját természetes ritmusát tiszteletben tartó, intim bánásmódra vágyunk, nem adottak ehhez sem a jogi, sem az intézményi, sem a személyi feltételek. (Ezzel szemben az otthonszülésnek 2011 óta vannak jogi keretei.)

19 éve a Szent Imre Kórházban dr. Bálint Sándor elindított egy, a fenti szemléletnek megfelelő szülészetet, ami nagy népszerűségnek örvend az anyák körében. A korszerű és humánus kezdeményezést mára a teljes megszűnés veszélye fenyegeti.

Több eredménytelen kezdeményezés, akció (tüntetés a szent Imre Kórház szülészeti munkatársainak elbocsátása miatt, a Népesedési Kerekasztal javaslata a szülészeti ellátás korszerűsítésére) után itt az idő, hogy felemeljük szavunkat azokért az anyákért, akik nem vállalják az otthonszülést, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy saját testi és lelki képességeiket figyelembe véve kísérjék a szüléseiket. A szülés/születés életet meghatározó élmény!

Kérünk minden anyát, apát, nagymamát, nagypapát, leendő anyákat, apákat és mindenkit, aki fontosnak tartja az anyák választási szabadságát, hogy aláírásával támogassa petíciónkat! Sokan együttesen elérhetjük, hogy az egészségügyi kormányzat tegyen azonnali lépéseket annak érdekében, hogy:

- a szülészeteken maradéktalanul tartsák be a WHO ajánlásait

- megszülessenek a kórházi természetes szülészeti ellátás jogi szabályai és egészségügyi protokollja

- legyen ilyen irányú orvosi és szülésznői képzés az egyetemi tanulmányok során

- valósuljon meg a természetes szülés referencia intézete, azaz a minisztérium jelöljön ki egy erre megfelelő intézményt a meglévő kórházak közül!

Ne legyenek hátrányos helyzetben azok a szülészeti szakemberek, akik a természetes szülést fontosnak tartják, értünk, gyermekeinkért dolgoznak!

Támogatásukat a leendő szülő nők és születendő babák nevében is köszönjük!

http://babaszovetseg.hu/meg-egy-kek/

http://www.mediaklikk.hu/2014/05/16/a-tudomany-hangjai-oxitocin/

Bakonyi Márta, Entz Sarolta, Lotz Gabriella

CitizenGO