Február első heteiben több ezer menekült érkezett és érkezik folyamatosan hazánkba. Januárban mintegy 7000, februárban eddig több mint 11000 menekültet helyeztek el a táborokban. A Debrecenből és Vámosszabadiból érkező kérések alapján február 13-án két teherautónyi adományt szállítottunk a két táborba.

 Február első heteiben több ezer menekült érkezett és érkezik folyamatosan hazánkba. Januárban mintegy 7000, februárban eddig több mint 11000 menekültet helyeztek el a táborokban.

A menedéket kérők többsége csak pár órát marad a táborban, és még a menekültügyi eljárás lezárása előtt elhagyja a tábort és tovább áll.

A Karitász 2013 óta működik együtt a menekülttáborokkal és a beérkező igények alapján állítjuk össze adományainkat. A Debrecenből és Vámosszabadiból érkező kérések alapján február 13-án két teherautónyi adományt szállítottunk a két táborba.

Debrecenbe főként gyerekek és egyedülálló férfiak számára kértek segítséget: ruhát – nadrágot, pulóvert, inget, pólót, kabátot, alsóneműt, cipőt, téli lábbeliket.
Vámosszabadiba párnákat, paplanokat, törülközőket, műanyagpoharakat, felnőtt és gyerek zoknikat, polcos szekrényeket, és dobozokat szállítottunk.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatása alapján jelenleg (február 16-án) Bicskén 473 fő, Debrecenben 704 fő, Vámosszabadiban 274 fő, Nagyfán pedig 303 fő tartózkodik. A menedéket kérők legtöbbje koszovói, afgán és szír állampolgár, de palesztin, pakisztáni és bangladesi menekültek is vannak a táborokban. Koszovóból főleg családok, a többi országból inkább egyedülállók érkeznek.

A koszovóiak, afgánok egy része csak napokig, az afrikaiak, arabok sokszor hónapokig maradnak.

A táborokban élők napi háromszori étkezést és orvosi segítséget is kapnak, ha tanköteles gyermek érkezik, az iskolai oktatását is megszervezik. Menedékjogi kérelmük benyújtását követően, egy hónap elteltével havi költőpénzre is jogosultak (7125,-Ft), érkezésük után, pedig havonta tisztasági csomagot, és a táboron belül munkalehetőséget is tudnak biztosítani korlátozott létszámban - tájékoztatott a hivatal.
A menedéket kérőknek továbbá lehetőségük van magyar nyelvtanfolyamon részt venni, sportolási lehetőségre, internet szoba és konditerem használatára, és egyéb közösségi programokon való részvételre.

Segélyszervezetünk folyamatosan kapcsolatban áll a táborok vezetőivel és továbbra is segítséget nyújt a menedéket kérőknek, itt tartózkodási idejüktől függetlenül.

Forrás:http://karitasz.hu/aktualis/aktualis-hirek/adomanyok-a-menekulttaboroknak