Phil Bryant kormányzó aláírta a meg nem született gyermekek védelméről szóló, művi abortuszt tiltó törvényt (Unborn Child Protection From Dismemberment Abortion Act). Az új jogszabály július 1-jén lép hatályba Mississippi államban.

„E törvénynek megvan az ereje ahhoz, hogy megváltoztassa az emberek véleményét az abortusz szörnyű valóságával kapcsolatban az Amerikai Egyesült Államokban” – nyilatkozta Carol Tobias, a National Right to Life életvédő szervezet elnöke.

Phil Bryant, Mississippi állam kormányzója április 15-én írta alá a törvényt, miután márciusban 40:6 arányban megszavazta azt az állami szenátus, illetve februárban 83 : 33 arányban Mississippi képviselőháza.

„Örömmel üdvözlünk minden erőfeszítést, ami a terhességmegszakítások megszünetelésére irányul a közösségeinkben, és továbbra is támogatni fogjuk a válságban lévő nőket a katolikus karitatív és az örökbefogadást segítő intézmények, a plébániákon működő szolgálatok, valamint a támogató szervezetek, mint például a Birthright munkáján keresztül” – mondta Kevin Slattery, a jacksoni egyházmegye általános helynöke, és hozzátette: „Sok hívő ember dolgozik azért, hogy a nőknek megadják az élet választásának lehetőségét. Reméljük, hogy tovább építhetjük és erősíthetjük e nehéz helyzetben lévő embereket segítő szolgálatokat.”

Mississippi a negyedik állam az USA-ban Nyugat-Virginia, Kansas és Oklahoma után, ahol bevezették a tiltó intézkedést. A National Right to Life szervezet szerint – a magzatvédelemmel foglalkozó szervezetetek által benyújtott törvényjavaslatok alapján – Idaho, Louisiana, Missouri és Nebraska államban szintén felterjesztik a jogszabályt, és talán több más államban is.

Az érintett eljárást a második trimeszterben szokták alkalmazni: az élő magzatot feldarabolják, hogy el tudják távolítani a méhből. Ez az úgynevezett tágítás és kiürítés (dilatáció és evakuáció, azaz D+E) módszer.

A National Abortion Federation abortuszt végzők képzési tankönyve szerint „a D+E továbbra is a legelterjedtebb módszer a második trimeszterben lévő terhességek esetén az Amerikai Egyesült Államokban, számszerűleg a művi abortuszok 96 százalékát így hajtják végre a harmadik trimeszterben”.

Ez eltér az úgynevezett részben szüléses terhességmegszakítástól, amit az utolsó trimeszterben szoktak alkalmazni, és ami jelenleg illegális az Egyesült Államokban.

„Amikor a nemzeti vita középpontjában csak az anya áll, elfelejtkeznek valakiről – mondta Mary Spaulding Balch, a National Right to Life állami szabályozással foglalkozó igazgatója. – A tágítás és kiürítés módszerével végzett művi abortuszt tiltó törvény Mississippi államban lehetőséget ad, hogy átalakítsuk a vitát azáltal, hogy az emberek felismerik: élő, meg nem született gyermekeket ölnek meg úgy, hogy leszakítják a végtagjaikat.”

Forrás: Catholic Herald

Fotó: Érdekesvilág.hu

Szalontai Anikó/Magyar Kurír