A nagyböjt a belső szabadság megedzésének ideje. Ezt gyakorolhatjuk evésnél és ivásnál, ha tudatosan lemondunk az alkoholról és a húsról. De vonatkozhat az időnk és napjaink beosztására is. Nagyböjtben tudatosan átnézhetjük egyszer naptárunkat, és átgondolhatjuk, mit tudunk valahol törölni. Biztosan találunk időpontot, amivel mi magunk terheljük önmagunkat.
A nagyböjt olyan, mint a test és a lélek tavaszi nagytakarítása. A testet a böjttel salaktalanítjuk, a lelket pedig több idővel és csenddel.
 
Ám a tavaszi nagytakarítás lakásunkra is vonatkozhat. Apátságunkban van egy közös délutánunk, amikor mindenki igyekszik megszabadítani saját celláját a fölösleges dolgoktól.
Szent Benedek azt ajánlja nekünk, szerzeteseknek, hogy a nagyböjt kezdetén állítsunk fel egy edzéstervet, mi mindent akarunk ebben a hét hétben gyakorolni, hol akarunk többet imádkozni, kevesebbet beszélni, intenzívebben meditálni, és figyelmesebben fordulni az emberek felé.
Gondold át te is, hogy milyen elhatározást teszel ebben a nagyböjtben. És állíts fel egy programot. A nagyböjt célja, hogy hogy begyakoroljuk a belső szabadságot, mint alaptartást. Ám az út efelé nehéz rituálékon át vezet.
Lomtalanítsd az idődet. Válogasd át időpontjaidat, amelyeket beterveztél. Gondold át, hogyan lomtalaníthatod idődet, és hol iktathatsz be tudatosan rituálékat, amelyekben önmagadra találsz, amelyekben kilépsz mindennapjaidból, és belemerülsz a csend világába. Isten világába.
Milyen rituáléval akarod kezdeni a nagyböjtben a napodat? Milyen rituáléval akarod befejezni? Mikor akarsz időt találni a csendre, a meditációra és az olvasásra?
A nagyböjtben mindenekelőtt azt kell megtisztítanunk, ami gondolkodásunkat homályosítja el.
Ehhez tartozik lakásunk is, éppen ezért lomtalanítsd a lakásodat. Néha nem hagy bennünket lélegezni. Érezni fogod, hogy a lomtalanítás megszabadít. Járd végig egészen tudatosan helyiségeidet. Nézd meg pontosan, hogy hol zsúfolt túlságosan a lakásod, házad. Most ez jó lehetőség arra, hogy végigjárjuk egyszer házunkat, és átgondoljuk, mit adjunk tovább, vagy mitől szabaduljunk meg.
Kérdezd meg magadtól: Mit vettem az elmúlt évben kezembe? Tényleg szükségem van rá? Vagy sokkal jobban érezném magam, ha ezt kitenném a házból? Mit tudok elajándékozni? Mitől szabadulok inkább meg?
Természetesen nem mindig könnyű megválni a megszokott dolgoktól. Ilyenkor félelmek keletkeznek bennünk: talán egyszer még szükségem lesz rá. De házunk tavaszi nagytakarítása lelkünknek is jót tesz. Megszabadítjuk magunkat a külső dolgoktól való függéstől. Szabadabbnak érezzük magunkat. És újra lélegezni tudunk lakásunkban. Éppen azoknak a helyiségeknek a megtisztítása, amelyek tele vannak tömve felesleges dolgokkal, válhat annak képévé, hogy lelkünk eldugott helyiségeit is ki kell söpörnünk.
Kidobjuk magunkból a keserűséget, a negatív érzéseket, amelyek bizonyos emberekkel szemben lerakódtak bennünk, az elmúlt sérülések minden szemetét.
Így a tavaszi nagytakarítás után nemcsak a házban, hanem lelkünkben is sokkal jobban fogjuk magunkat érezni.
Egyszerűsítsd a nagyböjtben étkezésedet. Végezz ekkor is rituálét a reggelinél, az ebédnél és a vacsoránál. Hogyan akarod alakítani az időt, amikor eszel? Az egyszerű étkezés rituáléja, amelyet tudatosan lassan élvezel, jót fog tenni, és egy új érzést nyújt az ünnepi étkezés élvezetéhez, ami Húsvétkor vár rád.
 
 
Forrás: Anselm Grün – Ünnepek és szokások, amelyek megszépítik az életünket, Jel Kiadó, Budapest, 2011.